Askerliğinizi nerede yapacağınızı öğrenmek için gece geç saatlere kadar bekleyip, sonunda aday numaranızla giriş yapıp, “54'ÜNCÜ MKNZ. P. TUG. K.LIĞI KIYIK EDİRNE” ibaresini gördüyseniz az sonra okuyacağınız yazı tam size göre. Bu yazıda başınıza geleceklerle ilgili kapsamlı bilgi bulacaksınız. (Herkes aynı yerde aynı şeyi yapmadığından tam olarak başınıza gelecekler bunlar olmayabilir ancak pek çoğunuz burada anlatılanları yaşayacak.) (yazı içersinde verilen koordinatları google maps’e yapıştırırsanız belirtilen yerin tam yerini öğrenebilirsiniz.)
İlk olarak teslim olmadan önce işinize yarayacak eşyaları temin edin. Aralık döneminde askerliğimi yaptığımdan bolca kışlık askeri malzeme yanıma aldım. Kazak, boyunluk, eldiven, bere, içlik, iç çamaşırı, çorap, boyun cüzdanı vsvs. Bu malzemeler askeriyenin içinden de ucuza temin edilebilir ancak işi garantiye almak isteyenler mutlaka teslim olmadan önce bu malzemeleri hazırlasın.
Teslim olma yeri olarak iki alternatifiniz var. Biri Kıyık’taki Şükrü Paşa Kışlası; namı değer Merkez Komutanlığı. (41.679909, 26.579966) İkincisi ise 5. Kolordu komutanlığı binası (41.677621,26.555027). Kolordu Komutanlığına teslim olursanız sizi araçlarla şükrü paşa kışlasına getirecekler. Zaman kaybı olmasın isteyenler direk Şükrü Paşa kışlasına teslim olabilir.
Teslim olunca ilk iş sizden sarı zarflarınızı alıp, size nerede acemiliği yapacağınızı söyleyecekler. Edirne’de acemi eğitimi iki yerde yapılmaktadır. Biri Süloğlu (Süleoğlu’da diyenler var)( 41.762767,26.905833), diğeri ise Karaağaç’taki Korgeneral Celalettin Alkoç Kışlası (41.649367,26.531056).
Ben acemiliğimi Süloğlu’nda yaptım. Edirne’de askerlik yapacakların %75’i acemiliğini burada yapacak. Bu yüzden sizin de acemiliğinizi Süloğlu’nda yapmanız büyük olasılık. Acemiliği Karaağaç’ta yapanlar için detaylı bilgi veremeyecem ancak ustalık günlerimi okuyanlar burası hakkında fikir sahibi olabilirler.
Süloğlu Günleri
Süloğlu’ndaki askeriye esasen Nato’ya tahsis edilmek üzere inşa edilmiş ancak Nato burayı beğenmeyince Türk askerlerine kalmış. Bunun olumlu yönleri var çünkü askeriye içindeki imkanlar bir hayli geniş. Örneğin İnternet cafe, sinema, halı saha, gazinolarda masa tenisi- bilardo, hatta mini golf bile mevcut.
Süloğlu’na gelir gelmez yapılacak rutin işlemler bir hayli uzun sürüyor ve yorucu. Önce sıranızı bekleyip bir masadan diğerine geçip sırayla formlar dolduruyorsunuz, parmak izleriniz, yazı örnekleriniz alınıyor vsvs. Bu esnada size sınıfınız da söyleniyor. Piyade, topçu, tankçı, istihkam ve benzeri sınıflardan birine dahil oluyorsunuz. Bu işlemlerin sonunda çantanız aranıp teslim etmeniz gereken eşyalar (Kitap, ilaç vsvs) (Çok ihtiyacınız yoksa kitaplarınızı ustalığa saklayın, acemiliğe kitap götürmeyin) sizden makbuz karşılığı alınıyor. Daha sonra askeriye size askeri malzemelerinizi teslim ediyor. Bunlar: kamuflajlar (pantolon, gömlek, park, kep), bot, eşofman,1 adet fanila, 1 adet don, spor ayakkabı, diş macunu, revir pijaması gibi malzemeler. Botunuzu muhakkak 2 numara büyük alın. İlk bi kaç günden sonra ayağınız şişecek ve sıkıntı vermeye başlayacaktır. Üzerinize olmayan kamuflajları önce arkadaşlarınız arasında değiştirerek halletmeniz gerekiyor. Problem çözülemezse komutanlar üzerinize uyan eşyaları sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Daha sonra bir koğuşa yerleştirilirsiniz. Koğuşlar yerine göre 8-10-12 kişiliktir. 24 saat sıcak su imkanı mevcuttur ve her koğuş bölgesinin kendi banyosu vardır. Boş vakitlerinizde istediğiniz zaman banyo yapabilirsiniz. Acemilikte uzun dönem askerle yan yana kalmazsınız. İlk geceden itibaren koğuş nöbetiniz başlayabilir, hazırlıklı olun. Zaten acemilik boyunca tutacağınız nöbet sadece 1 saatlik koğuş nöbetidir. İlk askerlik gününüz de bölük ve takımlar belirlenir. Sınıfınıza ve boyunuza göre bölük ve takımlara gönderilirsiniz. Takımlar belirlendikten sonra bölük ve takımların bir arada olması için koğuşunuz değiştirilir ve takımınızdaki veya manganızdaki diğer kişilerle birlikte kalmaya başlarsınızı. İlk hafta sizi çok yormadan tek tük eğitim ve eksik eşyaların tamamlanmasıyla geçer. Not defteri, siyah kalem, düdük, el feneri gibi ekipmanlara sahip olmanız gerektiğinden bunları temin etmelisiniz.
Hafta sonları rahat edersiniz, keza içtimalar haricinde yatıp dinlenebilirsiniz yada sinemaya ya da internete gitmeyi tercih edebilirsiniz. İçtima demişken acemiliğin içtimaları boldur. Bir bölüğün içtimasının yani yoklamasının alınması kolay olmadığından komutanlar sizi en az yarım saat önce toplar. Bölük komutanı vs. beklenecekse ayakta kalma süreniz 2 saati bulabilir hazırlıklı olun.
Acemilik sırasında size önce askerliğin temelleri ve yanaşık düzen öğretilecek. Bunlar; rahat, hazır ol (esas duruş), sağa dön, geriye dön, nerde nasıl selam verilir vsvs. Acemiliğin son haftaları tören provalarıyla geçer, bol bol uygun adım ve tören adımı yürürsünüz. Süloğlundaki askerlere acemilikte tüfek zimmetlenmedi ancak Karaağaçta acemiliğini yapanlara tüfek verilmiş ve tüfekli eğitim de yapmışlar.
Acemiliğin 4’üncü haftasının Cuma günü yemin töreniniz olur. Karaağaçtaki askerler de buraya gelip topluca yemin edersiniz. Daha sonra yemin törenine yakınınız gelmişse 2 gün evci izni alırsınız. Yakınınız gelememişse de 2 gün çarşı izniniz vardır. Bu iki günü takiben Pazar akşamı tekrar Süloğlu’na teslim olursunuz.
Pazartesi günü de ustalığınızı yapacağınız birliğe gönderilirsiniz. Ustalığınızı yapacağınız birlik yemin törenin birkaç gün veya bir hafta önceden belli olur. Ustalığınızı yapacağınız yer belli olunca hemen bir panik başlar. Acaba neresi, nasıl bir yer, nelerle karşılaşacağım vsvs. Bildilerimi anlatayım.
1. Mkz. Piyade Taburu- Karaağaç: karargah, muharebe destek, 1. ve 3. Bölükten oluşur. 8 kişilk koğuşlarda kalırsınız. Karargah bölüğü ile ilgili detayları yazının ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.
2. Mkz Piyade Taburu – Karaağaç: Bölükleri hakkında bilgim yok. Koğuşların 30-50 kişi arası değiştiğini biliyorum
3. Mkz Piyade Taburu-Süloğlu: yazının başında detaylı bilgi verildi
Topçu birliklerinin ve tankçı birliklerin çoğu Süloğlunda'dır
Bunların haricinde gönderileceğiniz yerler de var. Bunlar: Şükrü Paşa Kışlası, 1. 2. ve 3. Hudut taburları, Yıldız Tabya daki Elektronik haberleşme blah blah, Kestanelik (cezaevi)(41.705859,26.600795), Uzunköprü. Bunlar hakkında detaylı bilgi veremem. Her yerin iyi ve kötü yanları vardır. Bilmeniz gereken iyi yada kötü yer yoktur; iyi yada kötü komutan vardır.
Tek söyleyebileceğim eğer sorulduğunda öğretmen olduğunuzu söylerseniz büyük ihtimalle Şükrü Paşa kışlasına gönderilirsiniz. Burada haftada iki gün Edirne Lisesi’nde derslere girersiniz. Bir bakıma rahat etmiş olursunuz ama kalan günlerde günde 6 saate kadar çapraz nöbet tutmaya da hazır olun. Kestaneliği pek met eden olmadı. Düşenleri sıkıntılı günler bekleyebilir. Hudut taburu ve karakollara dağılanlar da genellikle nöbetle askerliğini geçirir.
Karaağaç Günleri:
Acemilik bittikten sonra evci iznine çıkıp tekrar süloğluna teslim oluyorsunuz. P.tesi sabahı herkes birliklerine göre otobüslere bindirilip usta birliklerine gönderiliyor. Karaağaca geldiğimde ilk olarak kaydım yapıldı ve bölüğüme teslim oldum.
Karaağaç, Süloğluna göre daha eski bir kışla. Avantajlı yönleri de var dezavantajlarıda. Örneğin tüm kışlanın kullanımında tek bir banyonun olması çok büyük bir dezavantaj. Her bölüğün hafta içi bir gün bir saat banyo süresi var. Bunun haricinde sabah saat 06:00-07:00 arasında ihtiyaç banyosu kullanabiliyorsunuz. Banyoya gitmek için koğuşlardan çıkıp 100-200 metre yürümeniz gerekiyor. Bu, kış aylarında çok büyük bir problem teşkil ediyor. Öte yandan Karaağaç ın merkeze yakın olması çok büyük bir avantaj. Çarşı günleri Karaağaç minibüsleri kışlanın önünden kalkıyor. Çarşı iznine çıktığınızda 5 dakika içinde merkezdesiniz. Kışla içine dışarıdan yemek söyleyebilmek de büyük bir avantaj. İstediğiniz zaman dışarıdan istediğiniz siparişi verip getirtebilirsiniz. Süloğlun da böyle bir şey görmemiştim. 1'inci Mknz P. Tb'nda koğuşlar 8-14 kişi arası değişir. Kendi bölüğümde personel sayısı az olduğundan 8 kişilik koğuşta 3 kişi kalıyorduk. Diğer bölüklerde durum tabiki farklıydı. 2'nci Mknz. P. Tb'unda koğuşlar 30-50 kişilik olduğunu biliyorum.
Ustalığımı 1'inci Mknz. Piyade taburu karargah ve karargah bölüğünde yaptım.(Kısaca 1 Tb Kh.) bölükler arasında bile yaşayacaklarınız çok farklılık gösterebilir. 1. Bölükte veya muharebe destek bölüğünde kısa dönem askerlik yapmakla karargah bölüğünde yapacaklarınız çok farklıdır. Örneğin hiçbir bölükte kısa dönem şöför alınmazken karargah bölüğünde şöför eksiği yüzünden 2 hafta içinde hemen ehliyetiniz çıkartılır ve şöför olursunuz. Kh. Bölüğünde 4 kısa dönemdik ve 3ümüz ehliyet aldık. Herbirimize de bir araç zimmetlendi. Kh. Bl araçları Mercedes U1300 ve TTMan denen kamyonlardır. Sivilde E tipi ehliyetiniz varsa Ttman ehliyeti almanız büyük olasılık. B tipi ehliyetlilere genellikle Mercedes ehliyeti verilir. Farkedeceğiniz gibi askeriyede her aracın kendi ehliyeti vardır Mercedes ehliyeti olan ttman kullanamaz vsvs.
Ehliyet ve araç zimmeti almanın iyi yanları da var kötü yanları da. Kötü yanı aracın zimmetini aldığınızda aracın herşeyinden sizin sorumlu olmanız. Bakımından tutun da avadanlıktaki malzemelere karar siz sorumlusunuz. Herhangi bir hasar da Ya da kayıp durumunda askeriyenin parasını sizden tahsil etme hakkı vardır. Ancak sevilen bir askerseniz bu yönteme pek başvurulmaz. Şöförlüğün iyi yanı da göreve çıkmaktır. Gün içinde bir, bazen iki göreve çıkabilirsiniz. Görev yerleri Şükrüpaşa kışlası, kestanelik, süloğlu, 2.bölük vs olabilir. Göreve çıktığınızda günün nasıl geçtiğini anlamazsınız ve Kışladan uzak olmanız sizin için her zaman iyidir. ( bu cümlenin anlamını asker olduğunuzda daha iyi anlayacaksınız:) )
Kh. Bl.'nde 5 takım mevcuttur. Bular: Tabur karargah, bölük karargah, sıhhıye, ikmal ve muhaberedir.Kısa dönemler büyük olasılıkla muhabere,ikmal ve sıhhıye takımlarında toplanır. Tabur ve bölük karargah takımları genelde yazıcılardan oluşur. İkmal takımı Ttman şöförlerinden oluşur, uzun dönem askerler uzun yol şöförlüğü yapar. Muhabere takımı da haber merkezi ağırlıklı çalışır. Telsiz ve Telli kısımları da mevcuttur. Sıhhıye takımına girerseniz revirci olmanız büyük olasılık. Kışlanın çoğu revircisi kısa dönemdir. Karargah bölüğünde kısa dönemler yazıcı, haberci, telsiz operatörü vs olamazlar. Her hafta çarşı iznine çıkabilirsiniz ancak evci iznine çıkamazsnız. Bölük içinde en büyük tehdit çarşı kitlemedir. Her şeyde çarşınız kitlenebilir. Dikkatli olun . Kurallara sadık olduğunuz sürece çarşı kitlenmesinden korkmanıza gerek yok. Kendinizi sevdirirseniz sıkıntı yaşamazsınız.
Kh. Bl'nde eğitim pek yoktur. Bölükteki çoğu personelin sürekli bir görevi olduğu için onlar içtimalardan sonra ayrılır. Kalan az sayıdaki personel bütün gereksiz işleri yapmak zorunda kalır. İlk zamanlar kısa dönemlerin herhangi bir görevi olmadığı için bu tip gereksiz işlerde çalıştırılabilirsiniz. Zaman ilerledikçe işler rayına oturur. Bir-iki ay içinde çavuş olursunuz ve çavuşluk nöbeti tutmaya başlarsınız. Bu sizin asli göreviniz haline gelir. Kısa dönemler kh.bl'ünde çapraz nöbet tutmazlar. (Diğer bölüklerde tutan arkadaşlarım oldu) kısa dönemler koğuş nöbeti, tabur binası nöbeti, nöbetçi onbaşılık ve çavuşluk tutarlar. Özetle askerliğiniz diğer askerlerle uğraşarak geçecektir hazırlıklı olun.
Anlatacaklarım bunlar. Sormak istediğiniz birşey olursa bu başlık altından yardımcı olabilir.
Şimdiden hayırlı teskereler
Şimdiden hayırlı teskereler